antel logo
gl-meni

 
Šta je Pametna kuća?
Pojam „Pametna kuća“ različito definišu različite profesije. Energetičari će reći da se radi o kući koja štedi energiju, koristi raznovrsne izvore energije, koristi obnovljive izvore energije.
Ekolozi – da „Pametna kuća“ živi u skladu sa prirodom, ne zagađuje okolinu, sazidana je od materijala iz okruženja, reciklira odpadke. I oni će pomenuti obnovljive izvore energije i dodaće još po nešto o globalnim problemima opstanka.
Građevinci će pričati o savremenim materijalima koji se koriste za gradnju, o prefabrikaciji, o pojednostavljivanju zidanja i montaže, o konstruktivnim inovacijama koje oslobađaju prostor arhitektama da se kreativno iskažu.
Najviše toga imaće da ispričaju projektanti elektro instalacija. Udružiće pamet oni koji projektuju „jaku struju“ (elektro-energetsko napajanje svih kućnih uređaja, rasvete i opreme), projektanti „slabe struje“(telefonija, antenski ili kablovski sistemi, računarske mreže, javljači...) i „softveraši“ (programeri sistema upravljanja kućom).
Arhitekte projektuju „pametne kuće“, predviđaju koncept, definišu funkciju, izgled spolja i iznutra, prihvatajući energrtske izvore - determinišu prostor, izborom opreme koja podržava sistem - život u kući čine manje ili više udobnim, koordiniraju integrisanje svih elemenata u celinu, odlučuju o nivou primene tehnoloških dostignuća, brinu o odgovarajućoj zaštiti ljudi, života u kući i celokupnom sistemu. Znači li to da arhitektonski tim ima dominantnu ulogu u projektovanju „Pametne kuće“? – Ne! Primarna ličnost je svakako investitor – budući stanari, korisnici objekta. Nekada je to porodica – ako se radi o porodičnom stanu ili kući, nekada bord direktora, jer pojam „pametna kuća“ važi i za poslovne objekte, tržna centre, kuće zabave, hotele, proizvodne hale... Mi ćemo se u našem pisanju zadržati na kućama za stanovanje, u skladu sa naslovom na koricama ovog dodatka.
„Pametna kuća“ pametna je onoliko koliko njen investitor želi da joj implemantira znanja. Prateći tehničko-tehnološka dostignuća, domaćin bira:
 • koncept življenja u kući i sa kućom
 • materijale kojima se gradi i oprema objekat;
 • energetske izvore čija je investiciona vrednost po pravilu, obrnuto proporcionalna sa troškovima u eksploataciji;
 • prioritete – puno staklenih površina na štetu cene grejanja i hlađenja; veliki otvoreni prostori bez suvišnih pregrada ili strogo formirane funkcionalne celine, život u zatvorenom ili integracija sa dvorištem i terasama; potpuna tehnološka opremljenost kuhinje ili praktčniji način života – kuva se manje i ređe...
 • centralno upravljanje sistemima, ili dostupnost komandi svim članovima domaćinstva
 • nivo automatizacije delova kuće i opreme;
 • upravljanje na daljinu (mobilnim ili stabilnim telefonom)
 • nivo zaštite kuće i imanja
„Pametna kuća“ je energetski efikasna, sagrađena od materijala koji obezbeđuju udobnost i prijatnost, projektovana da bude maksimalno funkcionalna, pojednostavljuje svakodnevni život, misli umesto vas ali po parametrima vaše pameti, fleksibilna je, adaptabilna, potpuno ili delimično automatizovana, zaštićena i pruža osećaj sigurnosti, lako se održava, kontroliše se iz kuće ili na daljinu, štedi energiju i vodu, štedi novac i vreme, pruža više vremena za odmor i uživanje, prilagođava se dobima dana i godine,ali i klimatskim promenama. „Pametna kuća“ je pripremljena da primi nova saznanja i postane „još pametnija“.
Principi projektovanja „Pametne kuće“
Da bi kuća bila „što pametnija“, polazi se od kompleksnog, timskog sagledavanja projektnog zadatka – u timu učestvuju sve inženjerske struke koje koordinirane od strane arhitekte/projektanta celovito sagledavaju budući izgled i funkcionisanje kuće i okućnice.
Pri projektovanju „Pametne kuće“ neki od polaznih parametara su:
 • funkcionalnost kao prioritet
 • dimenzionisanje i oblikovanje prostora u skladu sa navikama i ukusom članova porodice
 • što više otvorenog, pokrenutog prostora bez suvišnih barijera
 • projektovanje prema klimatskim i mikroklimatskim uslovima
 • ulaganje u materijale sa odličnim termoizolacionim svojstvima (početna uvećana investicija koja se u kratkom periodu nadoknadi)
 • primena savremenih materijala i opreme u skladu sa detaljnim uputstvima proizvođača, bez improvizacije i odstupanja
 • primena tehnološki upodobljenih materijala i opreme, podložnih zameni i osavremenjavanju
 • obezbeđivanje puno svetla – otvorenost ka okruženju
 • ugradnja staklenih sendvič panela sa dodatnom toplotno zvučnom zaštitom (troslojno staklo)
 • vođenje što većeg broja delimično vidnih instalacija u odgovarajućim kanalicama (odnosi se i na vođenje vode pvc fleksi crevima kroz bužire), što omogućava lake prerade i popravke
 • modularno projektovanje u arhitektonskom i tehnološkom smislu – obezbeđivanje dorada, dogradnji kako prostornih, tako i sistemskih
 • opremanje prostora zdravim/neškodljivim materijalima
 • ugradnja višenamenskih elemenata enterijera (radijatori u obliku ukrasnog predmeta-skulpture, kupatilski sušači-nosači peškira ili banci za sedenje...)
 • korišćenje alternativnih izvora energije
 • korišćenje što zdravijih izvora energije
 • projektovanje podno/zidno/plafonskog panelnog grejanja i hlađenja – sistem koji zahteva veća inicijalna sredstva, ali je u eksploataciji zdraviji konforniji i štedljiviji (amortizuje uvećanje investicije za tri do šest godina)
 • primena savremene računarske opreme i znanja
 • ugradnja opreme sa mogućnostima daljinskog komandovanja (podizanje roletni, pomeranje pregrada i panela, navlačenje zavesa, otvaranje/zatvaranje kapija i vrata
 • dvosmerna daljinska komunikacija sa kućom (kućni sistemi javljaju gazdi svoje režime, eventualne probleme, i podsećaju na potrebe)
 • kombinovanje svih sistema upravljanja u celinu, sa programiranim pojedinačnim zadacima
 • obezbeđivanje zaštite kuće i imanja (video nadzor, dojava, automatska zatvaranja u slučaju provala, svetlosno zvučna simulacija života u kući u odsustvu domaćina...)
 • tehničko- tehnološko opremanje sistema održavanja zelenila i bašti uz automatizovano navodnjavanje i dohranjivanje
Zašto je „Pametna kuća“ imperativni
koncept savremenog projektovanja?
„Pametna kuća“ svakako zahteva veća ulaganja od klasično projektovanog objekta, no u fazi korišćenja, ta se investicija višestruko isplati. Ona je energetski efikasna, ima ekološku „svest“ kroz ulogu pojedinca u afirmaciji globalnog održivog razvoja. Pruža konfor, lagodnost, jednostavnost življenja, višak vremena za porodicu i zabavu. Obezbeđuje sigurnost ukućana, kuće i opreme, i daljinski komunicira sa „gazdom“. „Pametna kuća“ je sistem koji ste, po svojoj meri, programirali da misli za vas.
Energetski koncept projektovanja
“Pametnih kuća”
Globalna svetska politika i iscrpljenost izvora fosilnih goriva uzrok su imperativne strategije svake zemlje – energetska nezavisnost i program korišćenja obnovljivih izvora energije. U skladu sa ovim, projektuju se i grade kuće koje koriste najjeftinije energente i imaju mogućnost kombinovanog korišćenja raznovrsnih energenata.
“Pametna kuća” je pojam koji podrazumeva projektovanje u skladu sa prirodom, ulaganje u gradnju koja pruža komfor, toplotnu, zvučnu i fizičku zaštitu. Njena pamet se ogleda u prilagodljivosti, štedljivosti, racionalnosti, ali pre svega u ispravnom izboru energije koju koristi.
Solarna energija – prikladna je u podnebljima sa velikim brojem sunčanih dana. U našem podneblju, racionalna je za napajanje manjih potrošača, za dogrevanje sanitarne vode, bazene, staklene bašte.
Energija vetra – nedovoljno primenjena kod nas, mada su potencijali veliki. Postoje nagoveštaji ulaganja u postavljanje savremenih vetrenjaca.
Energija biomase – izvor energije su sve vrste biološkog otpada. Dvostruko opravdano, iz ekoloških razloga i oslobađanja od otpada, ali i kao nepresušan izvor jeftine energije.
Geotermalna energija – energija podzemnih izvora vode i toplih stena. Beograd se, kao i veći deo Srbije, nalazi na brojnim pravcima podzemnih srednje toplih i toplih voda. Pojedinačne plitke bušotine (od 50 do 100 metara) dovoljne su za zadovoljenje energetskih potreba pojedinačnih domaćinstava. Sa bunarima izdašnosti odo 2 litra u sekundi, uz primenu toplotne pumpe i primenom racionalnih sistema grejanja i hlađenja, moguće su energetske uštede i do 70%.
Na dubinama od dve do tri hiljade metara, na mnogim mestima u Beogradu, nalaze se izdašni izvori toplih voda od 60 do 100 stepeni. Svaki pojedinačni izvor bio bi dovoljan za zagrevanje dve do tri hiljade stanova. Po orjentacionim geotermalnim kartama, pretpostavlja se da su izvori geotermalnih voda u zonama Beogradskog aerodroma, Novobeogradske Arene, Ade Ciganlije. Kako su ovo mesta velikih energetskih potreba, bilo bi veoma racionalno uložiti u duboke bušotine i angažovati geotermalnu energiju.
“Pametna kuća” sa aspekta energetske održivosti, koristi izvor energije koji je najdostupniji, najekonomičniji, a osposobljena je da kombinuje više izvora energije. Stoga su njene osnovne karakteristike:
 • primena obnovljivih izvora energije
 • integriše energetske sisteme
 • programirani upravljanjem (pomoću savremenih informacionih sistema) racionalno troši energiju
 • štedi vodu, kontroliše kvalitet vazduha – zdravija je
 • štednjom energije i vode “misli” globalno; fosilni energenti su na rezervi, a voda već nedostaje na polovini kopna naše planete. Prognoze su da će Evropa biti žedna za deset godina, a Srbija za petnaest.
Sistem funkcionisanja Pametne kuće
Kada se sazida “pametna kuća”, po pravilima minimalnog utroška energije u održavanju, oprema se unutrašnjim oblogama u skladu sa ukusom i navikama domaćina. Instalacije su prilagođene jednostavnim upravljanjem svih delova objekta, ali i svim sistemima i kućnom opremom. Imperativ su fleksibilne instalacije i odgovarajuća računarska oprema koja komunicira sa senzorima kućniih aparata i uređaja.
 1. Profesionalci izrade program prema vasim potrebama, standardima i vazecim pravilima. Koriste kombinovan izvor informacija:
  • unapred zadate ( željena temperatura, vreme uključivanja aparata )
  • naknadno dobijene ( doba dana i količina svetlosti – pale se spoljna i unutrašnja svetla, vlažnost zemlje aktivira rad prskalica, temperature vazduha, uključuje sisteme grejanja ili hladjenja, vidni senzori aktiviraju alarmne uredjaje…)
  • dobijene daljinskim upravljačima (po želji se spustaju roletne, uključuju i isključuju pojedinačni uređaji, zatvaraju vrata, pali sistem hlađenja…)
  • internet komunikacijom sa baznim računarom
  • telefonskom komunikacijom (mobilni ili stabilni telefon prenosi poruku kućnom kompjuteru)

 2. Šta sve može biti deo programa kućnog računara?
  • vreme uključivanja i isključivanja uređaja – dan, sat i minut
  • dnevna termoregulacija vazduha
  • simulacija života u kući
  • šifrovano upravljanje sistemima

 3. Šta su sve prijemnici informacija?
  • dozne, prekidači, utičnice, razvodne table, elektromotori roletni, tendi, zavesa…
  • pojedinačni uređaji ili grupa uređaja
  • elektro oprema i kućni aparati (rerne, tv, veš mašina…)
  • alarmni uređaji
  • baštenska oprema i sistem navodnjavanja
  • bazeni i hidromasažne kade
  • kapije, pokretne pregrade i krovovi
Transfer informacija
Baza podataka se nalazi u kućnom računaru. Prijemnik informacija je uređaj koji se ugrađuje ispred opreme ili sistema koji kontroliše.
Kroz instalacije niskog napona prenose se komandujuće informacije.
Kroz instalacije visokog napona (220V/50Hz) prenosi se komanda do uređaja.
Radio-frekventni signal od 434 megaherca sa daljinskih upravljača, pretvara se u digitalni-upravljački signal koji se šalje kroz energetsku instalaciju od 220 volti i 50 herca.
U slučaju davanja naloga telefonom (mobilnim ili stabilnim) koriste se alarmne centrale koje rade kao primopredajnici – primi informaciju i prenese je na uređaj.
Pretvaranje kuća u Pametne kuće
Savremeni trendovi uštede energije i potrebe automatizacije i kompjuterizacije zivota i poslovanja, uslovile su potrebu prilagođavanja građevina tehnološkim imperativima. Postojeće zgrade “oblače” se u staklene ljušture, stvarajući mikro-klimu kojom se lakše upravlja. Uz pomoć savremenih materijala, čelika, stakla, kompozitnih materijala, i poslednjih tehničko-tehnoloških dostignuća, niču nova zdanja, skupa u gradnji i racionalna u održavanju. Primer je zgrada Akademije svih umetnosti u Berlinu, koju je redizajnirao arhitekta Behnisch u skladu sa prostorno tehnološkim potrebama.
Copyright 2013, Antel.
home o nama pametne kuce gsm otkljucavanje podno grejanje video nadzor i alarmi kablovska televizija KNX